tiistai 29. kesäkuuta 2010

Jupinaa

Ajattelin pysyä koko kesän täältä blogimaailmasta pois, mutta nyt tuli tarve avautua.

Istuin eräänä iltana terassilla tuttavien kanssa. Pöytäseurue muodostui neljästä naisesta, joista kolmella on lapsia. Jossain kohtaa lähdin kellottamaan aikaa. Sain tulokseksi kolme tuntia keskustelua lapsista, lapsen kasvatuksesta, lapsiperheen ihanuuksista ja ongelmista.... Great. Arvatkaa tuntuiko olo ulkopuoliselta? En voinut poistua paikalta olematta töykeä, en voinut sanoa mitään kun en osaa, en voinut kuin istua ja tuijottaa punaviinilasiani. Välillä yritin hymähdellä mukana, etten vaikuttaisi aivan poissaolevalta. Yritin jopa kokeeksi muuttaa puheenaihetta, mutta ei. Aina palattiin takaisin lapsiin. Loukkaannuin.

Mikä hitto siinä on, että näiden superäitien koko elämä tuntuu pyörivän lapsien tekemisissä? Eikö äideillä oikeasti ole muuta puhuttavaa? Minne katoaa naisten välinen ystävyys ja koko muu elämä? Onhan jokaisella elämässään lasten lisäksi mies, työ, ystävät, harrastukset... Vai onko? Keskusteluaiheista päätellen ei.

Tiedän, että minun on vaikea ulkopuolisena arvostella. Mutta ihmetellä saan. Asia tuntuu jotenkin niin käsittämättömältä. Ymmärrän, että ihmiset puhuvat mielellään itselleen tärkeistä asioista, mutta rajansa kaikella. En minäkään koiraihmisenä paasaa koirajuttuja tuutintäydeltä, jos seurueessa on myös ei-koiraihmisiä paikalla. Ei ole kovin vaikeaa ottaa muut ihmiset huomioon ja keskustella asioista, jotka koskettavat jokaista seurueen jäsentä. Vaikka välillä poiketaan johonkin sisäpiirin aiheeseen, niin peruskäytöstapoihin kuuluu mielestäni myös se, että muiden asioista ollaan kiinnostuneita. Ehkä joudun joskus itsekin katsomaan peiliin ja toteamaan olevani tällainen suuresti vieroksumani superäiti. Nyt en kykene ymmärtämään ilmiötä.

Kesäkuu ja PAS:in odottaminen on mennyt kivuttomasti, auringosta nauttien. Vietimme hauskan juhannuksen tuttavaperheiden kesken. Oli ihanaa nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta ilman rajoituksia. Kun vieraana on viisi alle 10-vuotiasta lasta, tuntuu talo vieraiden lähdettyä melko tyhjältä ja hiljaiselta... Siinä kohtaa tuli pitkästä aikaa ahdistus pintaan. "Niin tosiaan, meidän elämä on hiljaista."

Eilen tapasin hyvän ystäväni ja tämän pienen vauvan. Sydämessäni läikähti, kun näin lapsen. Sitä en tiedä, oliko läikähdys haikeutta, kateutta vai iloa. Jotain kuitenkin tunsin, vaikka yleensä yritän pitää etäisyyttä muiden vauvoihin. Meillä oli oikein hauska ilta ja loppujen lopuksi totesin, että onneksi löytyy myös niitä ystäviä, jotka eivät uppoudu aivan täysin lapsimaailmaan. Siellä itkevän vauvan, väsyneiden silmien ja imetysliivien takana on yhä se ystävä, joka haluaa tietää mitä juuri sinulle kuuluu.

3 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida.
    Juttelin viikonloppuna yhden ystäväni kanssa juuri tuosta asiasta. Hänellä on lapsia ja tietää meidän tilanteen. Kertoi, että hän ei koskaan ota puheeksi omia lapsiaan, kertoo kyllä jos kysytään. Hänelle oli eräs hänen tuttunsa jopa sanonut asiasta, silleen ihmettelevään sävyyn.
    Mulle ystävä sanoi, että häntä ärsyttää ne äidit jotka puhuvat vain lapsistaan, ko ei hän halua tietää niitten kakkavaipoista yms.
    Oli itselle tosi virkistävää kuulla tuo mielipide! Siis on oikeasti olemassa niitä äitejä jokka haluavat olla myös oma itsensä ja sitten vasta äiti!
    Ehkä meilä on toivoa...

    Aurinkoa! =)

    VastaaPoista
  2. Törmäsin blogiisi ja luin kerralla koko tarinan. Elämme miehen kanssa samaa stooria, mutta hiukan, eli noin vuoden jäljessä. Odotetaan ensimmäistä suunnittelukäyntiä. Monen postauksen kohdalla tuli olo, kuin olisi omaa tekstiään lukenut. :)

    Perästä tullaan ja on mukava tietää mitä tuleman pitää, vaikkei se ihan parasta mahdollista olisikaan.

    Tuohon äitien keskustelun seurailuun on pakko lisätä yksi melko ilkeältä tuntunut kokemus, kun raskaana olevat ja äidit eräissä ristiäisissä vertailivat raskauskokemuksiaan ja jotain vaunujen ominaisuuksia. Mä siinä pitkään kuuntelin ja yhtäkkiä yksi keksii ottaa mut mukaan keskusteluun "Mitäs teidän koirille kuuluu?" Siis häh? :o

    Nautitaan auringosta ja kesästä kuohuvan tai punkun kera, juostaan koirien kanssa metsässä ja kerätään voimia tuleviin koitoksiin. :) Sitten syksyllä tulta päin ja kalastetaan elinkelpoiset solut kyytiin.

    Kaikkea hyvää!

    VastaaPoista
  3. Minä kanssa olen tullut nyt ensimmäistä kertaa siihen tilanteeseen, että yksi vanha tuttuni joutaa mustalle listalle siitä syystä,ettei kykene mihinkään järjelliseen keskusteluun, jos aiheena ei ole hänen ihanasuloinenmaailmanainoakeskipiste- palleronsa. Lapsi itsessään on todella herttainen tapaus, ja olin onnellinen heidän vauvelistaan siihen asti, kunnes huomasin, että lapsen syntymän jälkeen oikeastaan mikään minun asiani ei ole niin tärkeä, että siitä sopisi keskustella.

    Surullista että jotkut tuntuvat unohtavan kaikki yleiset käytöstavat lapsen saatuaan. Onneksi tosiaan on niitäkin ystäviä, joiden sydämeen mahtuvat uuden tulokkaan lisäksi muutkin läheiset ihmiset.

    Hyvää kesän jatkoa toivotellen
    lalla

    VastaaPoista