maanantai 26. syyskuuta 2011

Peikko kävi kylässä

Viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä heräsin tapani mukaan vessareissulle. Sänkyyn palatessani kuulostelin hetken, antaisiko Murunen jotain merkkiä itsestään. Niin kuin hänellä on tapana. Ei mitään. Ei potkuja, ei möyrintää. Arvaatte varmaan... paniikki oli valmis. Koko torstai meni mahaan keskittyen, ja kovan flunssan kourissa en onnistunut tuntemaan oikein mitään. Torstain ja perjantain välisen yön pyörin sängyssä, itkin ja ahdistuin. Kaikki menetykset, epäonnistumiset ja lapsettomuusvuosien murheet vyöryivät flash-backinä päälle. Ajattelin, että tällä kertaa en enää selviä, jos jotain on vialla. En jaksa. En osaa enää jatkaa, jos menetämme tämän lapsen.

Perjantai-aamuna heräsin normaalia aikaisemmin, jotta ehtisin soittaa neuvolaan ja ilmoittaa, että on pakko päästä ylimääräiselle käynnille ja kuuntelemaan sydänäänet. Sitten se tapahtui. Tunsin liikkeet aivan selkeästi ja möyrintä mahassa jatkui koko aamiaisen ajan. Iso kivi vierähti sydämeltä.

Koko tapahtumaketju tuntui jälkikäteen naurettavalta ylihysterialta, mutta toisaalta myös pelottavalta. Se sai elämään jokaikisen koetun menetyksen moninkertaisena uudestaan. Ihan kuin lapsettomuuspeikko olisi halunnut muistuttaa, ettei tule koskaan jättämään meitä rauhaan. Ei vaikka päivät soljuvatkin onnellisesti eteenpäin ja tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin koskaan. Musta varjo seuraa aina ja pitää huolen, että onnellinen huolettomuus ei pääse koskaan hallitsemaan liikaa.

Vastaiskuna lapsettomuuspeikon hyökkäykselle menin lauantaina ostamaan Vauva-lehden ja sunnuntaina noutamaan ison kasan vauvatarvikkeita ja -vaatteita siskoiltani. Eilisillan istuin keskellä lastenhuonetta katsellen tavaravuoria ympärilläni. En jaksanut purkaa kasseja. Istuin vain, hypistelin satunnaisia vaatteita ja ihastelin näkyä. Kylmä ja yksinäinen huone on vihdoin, vuosien pölyyntymisen jälkeen saamassa asukkaan. Huone on alkanut elää. Niin minäkin.

3 kommenttia:

  1. Voi miten muistan nuo peikot. Kerran se hyökkäsi niin kovin, että oli pakko rynnätä Naikkarille käyrille. Jälkeenpäin huvittavaa, mutta silloin totisinta totta. Jaksuja! <3

    VastaaPoista
  2. Minäkin muistan nuo peikot... Onneksi mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä harvemmin ne vierailivat. Kun raskaus oli jo niillä viikoilla, että vauva selviäisi jos syntyisi ennenaikaisena, peikot loittonivat niin kauas että tuskin huomasin niitä... Joten peikkoilu onneksi harvenee ja lopulta saattaa loppua ihan kokonaankin, kuten minulle kävi. Voimia!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa NIIN tutulta!
    Olen odotuksessani viikolla 35 ja tarinassammme on yhteistä. Tämä on neljäs raskauteni neljän vuoden yrityksen sisällä ja ensimmäinen näin pitkällä oleva. Mullakin noita kauhun päiviä ja öitä on riittänyt, kun ei potkuja ole tuntunut. Istukka on etuseinämässä, luulen, että se vaikuttaa tosi paljon. Nykyäänkin potkut tuntuu sivuilla, ylhäällä ja alhaalla, ei keskellä. Samoin olen jumittanut vauvahankinnoissa ja tehnyt monta turhaa reissua vauvanvaateosastolle. Mutta eiköhän se tästä, voi hyvin ja yritä nauttia raskaudesta, niin minäkin yritän vaikka se on niin vaikeaa. Terveisin Kollega

    VastaaPoista